vrijdag 19 februari 2010

Metaaldetectie: zoektips

1. Wees niet ontgoocheld als u van een kale reis thuiskomt met je metaaldetector. Het is mezelf al meer dan eens overkomen dat ik niks dan afval vond. Hou er rekening mee dat er heel wat toeval mee gemoeid is als u gaat zoeken.

(a) Er moeten mensen geweest zijn
(b) Diezelfde mensen moeten iets weggegooid, verstopt of verloren hebben
(c) Het weggegooide, verstopte of verloren voorwerp moet van metaal zijn geweest
(d) Het metalen voorwerp mag in de loop der jaren niet gevonden geweest zijn
(e) Het mag bovendien niet vergaan zijn (corrosie, inwerking zuren, ...)
(f) En het voorwerp moet zich, op het moment dat jij zoekt, ook nog eens in de bovenste 30 à 40cm van de grond bevinden,opdat de detector het zou kunnen detecteren

Er moeten dus heel wat voorwaarden gelijktijdig vervuld worden, vooraleer jij het voorwerp vindt. Wees dus niet ontgoocheld als je niets hebt gevonden, maar wees superblij als je wel iets hebt ontdekt !

2. Vertrouw je metaaldetector. Raak vertrouwd met de geluiden die je detector maakt en vertrouw op het resultaat. In 99,9% van de gevallen geeft je metaaldetector een juist signaal door. Vroeger groef ik alles op wat ook maar op een biepje leek, zelfs materiaal die door de detector als ijzer werd geïdentificeerd, omdat ik twijfelde aan de juistheid van het signaal. Vaak bleek het graafwerk achteraf verspilde moeite te zijn geweest.

3. Gebruik een koptelefoon. Zonder koptelefoon mis je al gauw dat ene kleine signaal dat een mooie vondst zou kunnen zijn. Door het gebruik van een koptelefoon ga je omgevingsgeluiden afkomstig van grasmachines, voorbijrijdende auto's, overvliegende vliegtuigen en spelende kinderen, gaan isoleren. Bovendien stoor je met je gebiep geen andere mensen ...

4. Neem een aantal plastieken zakken mee om je vondsten of afval in te bewaren. Voor delikate gevonden voorwerpen gebruik je best een aparte opbergplaats.

5. Zorg dat je steeds reservebatterijen bijhebt voor je metaaldetector. Als je net na een trip van een uur die magische plek hebt bereikt waar je hoopt heel wat romeins te vinden, en je moet vaststellen dat na 20 minuten zoeken de detector platte batterijen heeft, dan kan ik me voorstellen dat je op dat moment je eigen haren wel kunt uittrekken.

6. Goede kledij en schoeisel is ontontbeerlijk voor de zoeker. Zorg voor stevig materiaal dat tegen een duwtje kan en dat bovendien mag vuil worden.

7. Voor graafwerk op gazon of grasveld, neem je best een scherp mesje en een klein zeildoek mee. Met het mesje snij je het gras los van de omliggende grond, waarna je de aarde kunt verwijderen. Leg de aarde op het doek zodat het niet tussen het omliggende gras terechtkomt. Wanneer je het gat terug opvult, kan je het stuk gras als een deksel teug op de opening plaatsen en aandrukken. Meestal laat je op die manier geen sporen na ...

8. Als je je handen niet vuil wil maken, neem dan enkele latex handschoenen mee. In de handel zijn van die praktische 'chirurgische', nauw aansluitende handschoenen te koop.

9. Ik heb ooit mijn vinger flink opengehaald aan een stuk glas dat in de aarde zat. Sindsdien heb ik altijd een doosje verbandpleisters in mijn rugzak zitten.

10. Hou je ogen open voor toevallige niet-metalen vondsten. Ooit botste ik Bij het graven naar een metalen voorwerp op een neolitisch boortje van pakweg 5.000 jaar oud!
Bron:http://users.skynet.be/VerborgenWereld/