donderdag 3 maart 2011

Unieke metaaldetectorvondsten van de laatste jaren

Aangeboden: Unieke metaaldetectorvondsten van de laatste jaren Prijs: € 29,95

Een zeldzame Romeinse helm die in een veld in het Engelse graafschap Cumbria werd gevonden is donderdag door een veilinghuis in Londen geveild voor bijna 2,6 miljoen euro, ongeveer acht keer het bedrag dat werd verwacht. Zes bieders dreven de prijs van de helm op. Deze bronzen helm werd in mei door een man met een metaaldetector gevonden. Opmerkelijk is dat er aan de helm een masker hangt met het gelaat van een Romeins portret en een bos krullen. Ook zit er een prachtig griffioen op de helm. Hij werd wellicht gedragen met kleurrijke linten tijdens militaire parades, samen met een beschilderd schild en een geborduurde tuniek. De vondst wordt beschreven als een "uitzonderlijk voorbeeld van Romeins metaalwerk op zijn hoogtepunt". De bijna tweeduizend jaar oude cavaleriehelm is een van de drie helmen die in Groot-Brittannië zijn gevonden. De andere twee helmen bevinden zich in Britse musea. Omdat de vondst niet viel onder de Britse schattenwet, konden de Britse musea geen aanspraak maken op het object.

In het Fitzwilliam Museum in Cambridge ligt een 'Zwitsers' zakmes van 1800 jaar oud. Het moderne Zwitserse zakmes bestaat pas ruim een eeuw.

Ook de Romeinen bedachten blijkbaar dat zo'n mes met allerlei nevenfuncties erg handig is. Het Romeinse zakmes bevat een lepel, lemmet, vork, spatel, prikker en een tandenstoker. Hij is praktisch net zo opgebouwd als het moderne Zwitserse zakmes dat in 1897 werd ontworpen door Karl Elsener.

Het zakmes werd ruim twintig jaar geleden gevonden in het Middellandse Zeegebied en ligt sinds 1991 in het museum in Cambridge. Onlangs werd het mes overgebracht naar een galerij met uitsluitend Griekse en Romeins antiek.

Volgens een woordvoerder van het museum is het mes tussen 200 en 300 na Christus gemaakt. "In die hoogtijdagen van het Romeinse rijk waren er veel rijken", zegt hij tegen Daily Mail "En die konden zich luxe goederen als dit zilveren zakmes permitteren." De eigenaar van het mes was misschien een reiziger die het zakmes meenam op zijn tochten.

Het Zwitserse Victorinox legermes dat in 1897 werd ontworpen, was vooral bedoeld als 'gereedschapskist' voor militairen. Inmiddels is het model al een paar keer aangepast en heeft het steeds meer verschillende functies gekregen. Het Zwitserse zakmes wordt ook gewoon door consumenten gebruikt

De Brit Dave Crisp heeft in Somerset, in het zuidwesten van Engeland een schat van 52.500 Romeinse munten uit de derde eeuw na Christus gevonden. De vondst, die deze week bekend werd gemaakt, is een van de grootste ooit in Engeland en zou zo'n 3.3 miljoen Britse pond waard zijn, vermoeden experts. De man vond de munten in april in een kruik die zo'n 30 centimeter diep begraven was toen hij met zijn metaaldetector aan de slag was. Hij hoorde een signaal en begon te graven. "Ik stak mijn hand in de grond, haalde een beetje klei boven samen met een munt. Het was een zeer kleine munt, ongeveer ter grootte van mijn vingernagel", vertelde Crisp in een interview met de BBC.

Hij haalde zo'n 20 munten boven, vooraleer hij zich realiseerde dat ze in een grotere pot zaten. Toen de omvang van de vondst duidelijk werd, besefte hij onmiddellijk dat hij de hulp van experts moest inroepen. Omdat Crisp de pot niet zelf bovenhaalde, maar archeologen hun werk liet doen, zijn er geen belangrijke aanwijzingen verloren gegaan bij het opgraven, zei Anna Booth namens de plaatstelijke overheid. Nu wordt er een hoorzitting gehouden om te bepalen wat er met de schat moet gebeuren. Waarschijnlijk wordt er een prijs op geplakt zodat de munten kunnen gekocht worden door het plaatselijke museum. De opbrengst wordt dan gedeeld door de vinder en de eigenaar van het land waarop de schat gevonden werd.

"De Coenwulf denarius is simpelweg de belangrijkste vondst munt in een eeuw. We vielen van onze stoel toen we realiseerden wat het was", zegt numismaat Richard Bishop van Spink veilingen. In 2001 is de munt gevonden door een metaaldetector zoeker. Bij de oktober 2004 veiling van Spink heeft de munt een recordbedrag van € 340.000,-- opgebracht. De opbrengst is verdeeld tussen de vinder en de landeigenaar. In dit artikel ga ik in op de vraag waarom deze munt zo bijzonder is en bespreek ik de overige Engelse gouden munten in de vroege middeleeuwen.

De gouden denarius is geslagen door koning Coenwulf in Engeland. Coenwulf was een Angel-Saxische koning die van 796 tot 821 het Engelse koninkrijk Mercia regeerde. De gouden denarius weegt 4,33 gram en is in Londen geslagen. De zilveren penning uit die tijd woog ongeveer 1.3 gram. De gevonden munt heeft met een gewicht van 4.33 gram een gewicht dat gelijk is aan de Arabische denarius. De gouden denarius was ongeveer 30 zilveren penningen waard.

Om verschillende redenen is deze munt een belangrijke vondst. Het is de enige bekende gouden munt van koning Coenwulf. In de tijd dat Coenwulf leefde werden in West Europa alleen zilveren penningen gebruikt. Gouden munten werden na het jaar 700 nauwelijks geslagen, pas 500 jaar later kwam hier verandering in. De munt is de achtste bekende Engelse gouden munt uit de periode 757 –1066. Hij is zo bijzonder omdat de munt duidelijk de vorst en muntplaats vermeldt, iets dat niet eerder op een Engelse gouden munt uit die tijd voorkwam.

De eerste van de al bekende zeven munten is een gouden denarius van koning Offa van Mercia (757 – 796). De christelijke koning Offa bouwde een groot koninkrijk op. Als succesvol krijgsheer versloeg hij de koningen van Sussex, Anglia, Wessex, en Kent. Hierna riep hij zichzelf uit tot koning van alle Engelsen. De denarius weegt 4.28 gram en is een imitatie van een Arabische denarius. Op de keerzijde staat OFFA REX zodat de munt aan Offa toegeschreven kan worden. Het is opmerkelijk dat een Christelijke koning een Arabische munt, met Arabische teksten die Allah en Mohammed verheerlijken, imiteert. De reden hiervoor is dat dit type gouden munten in die tijd circuleerden. Men was dus vertrouwd met de beeldenaar. In 786 beloofde Offa de paus jaarlijks 365 van deze gouden denarii te sturen. Van deze zendingen is één munt in Rome teruggevonden. Na de dood van Offa ging de troon over op zijn zoon Ecgfrith. Deze overleed al vijf maanden later. Daarna ging de troon over naar de neef Coenwulf. De recent gevonden munt is van deze Coenwulf.

De metaaldetector speciaalzaak van Nedeland

Kooistra detectors , Buorren 114 Lippenhuizen
geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 uur t/m 18.00 uur
vrijdags koopavond tot 21.00 uur
inl-0513-465093
meer info