Waar moet je echter allemaal rekening mee houden als je een metaaldetector koopt ? Wat zijn doorslaggevende argumenten om een metaaldetector al of niet aan te kopen ? Op basis van wat kies je een 'goede' metaaldetector ?
Laten we beginnen bij het begin:
Prijs van een metaaldetector
Voor mij het doorslaggevende argument waarop men een eerste selectie van metaaldetectoren moet maken. Stel een budget op: niet alleen een maximumlimiet, maar ook een minimumbedrag. Alle detectoren die tussen deze twee grenzen zitten, blijven over. Hou er rekening mee dat basismodellen al gauw 300 Euro kosten. Mijn raad is: koop een zo perfmormant mogelijk toestel, waarvan de prijs zo dicht mogelijk je maximumlimiet benadert, waarmee ik niet wil zeggen dat het duurste toestel ook het beste is. Een zelfde type metaaldetector (zelfde prestaties)kost soms meer bij het ene merk dan bij het andere.Kijk ook eventjes of er geen tweedehandsmodellen voorhanden zijn. Vooral als dit je eerste metaaldetector is, is een tweedehandsmodel een prima keus.
Merk van metaaldetectors
Er zijn heel wat leveranciers van detectoren op de markt. Koop je een nieuwe detector, probeer dan met één van volgende merken :White´s, Tesoro, Garrett, XP, Fisher, C-Scope, Minelab of Bounty Hunter. Dit zijn de 'gekendere' merken in de metaaldetectorwereld. Ieder merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken: de ene is een goeie allrounder, de andere gaat ontzettend diep. Er zijn toestellen die gevoelig zijn aan kleine voorwerpen, of aan bepaalde types metalen. Bepaalde apparaten zijn gekend om hun prestaties op akkergrond, anderen dan terug om prestaties op het strand.Verdelers van metaaldetectoren in Belgie kun je gemakkelijk terugvinden in De Gouden Gids. Zoek op 'metaaldetectoren'.
Performantie of prestaties van metaaldetectors
Het is belangrijk vertrouwd te zijn met enkele begrippen zoals discriminatie, mineralisatie, pinpointen, analoog/digitaal, zoekschotels, diepgang en gewicht.Discriminatie is de mogelijkheid om bepaalde metalen door de metaaldetector te laten afwijzen. Dit heeft als voordeel dat je je toestel zo kunt instellen dat ijzeren voorwerpen (spijkers, kroonkurken, flessendoppen) geen signaal geven als je aan het zoeken bent. Dit bespaart jou heel wat graafwerk en je kunt je concentreren op de waardevollere voorwerpen in de bodem.
Mineralisatie is de aanwezigheid van magnetisch materiaal in de bodem. Dit magnetische materiaal kan verkeerde signalen doorsturen naar je detector, waardoor je verkeerdelijk de indruk kan hebben dat er zich een waardevol voorwerp onder je zoekschotel bevindt.
Pinpointen is de nauwkeurige plaatsbepaling van het op te graven voorwerp.
Het verschil tussen analoge detectoren en digitale ligt in de mogelijkheid om je toestel op verschillende niveaus te kunnen aanpassen en besturen. Analoge toestellen herken je snel aan hun draaiknoppen en schakelaars. Digitale detectoren hebben een lcd-schermpje en drukknopen. Digitale toestellen zijn duurder, maar hebben veel meer mogelijkheden.
Diepgang is de maximale diepte waarop de metaaldetector een voorwerp herkent. Diepgang gaat nauw samen met de frequentie waarop het apparaat zijn golven uitzendt. Lage frequenties gaan diep, maar falen een beetje op sterk gemineraliseerde gronden en op strand. Hogere frequenties gaan niet zo diep, maar hebben het voordeel van goed te reageren op laaggeleidende metalen (vb goud).
Zoekschotels hebben een groot effect op diepgang en voorwerpherkenning. Grote zoekschotels gaan iets dieper, maar verliezen nauwkeurigheid. Ze kunnen echter perfect ingezet worden als grotere oppervlaktes moeten bewerkt worden. Kleine schotels gaan niet zo diep, maar zijn uiterst nauwkeurig en kunnen door hun beperkte omvang goed gebruikt worden op rotsachtig terrein en op stort.
Gewicht van het toestel is behoorlijk belangrijk. Afhankelijk van het merk en type toestel varieert het gewicht tussen de 900gr en 2200gr. Nog belangrijker is echter het balansgewicht. Door de elleboogsteun, de positie van het handvat en de lengte van de detector, krijg je een hefboomeffect ter hoogte van het handvat, wat het gevoel geeft dat het toestel veel lichter aanvoelt. Voor de DFX is het balansgewicht 22%, zijn totale gewicht is 1940g, waardoor je het gevoel hebt dat je slechts 1400gr x 22% = 308 gr in handen hebt.
Het is evident dat een toestel dat op al deze eigenschappen goed scoort, ook een goed toestel is. Je zult merken dat de prijs nauw samenhangt met deze eigenschappen. Het lijkt me logisch dat een toestel van 300 Euro niet dezelfde prestaties kan hebben als een metaaldetector van pakweg 1.500 euro. Vaak is het echter een kwestie van nemen en laten, waarmee ik alleen maar wil zeggen dat als je je geen topmodel kan veroorloven, je zult moeten toegeven op een aantal eigenschappen.
De plaatsen waar je gaat zoeken spelen een belangrijke rol in de keuze van je detector. Wil je enkel op strand zoeken? Of ook op akker en weiland ? Of uitsluitend op stort of bouwput ? Of op alle types grond ? Als je eventjes op het net zoekt, kom je al gauw te weten welke merken op welke gebieden goed scoren.
Lees testverslagen & nieuwsgroepen over metaaldetectors
Op het net zijn tientallen testverslagen te lezen over bijna alle merken en modellen van detectoren. Lees verschillende testverslagen door. Vaak kom je te weten waar de metaaldetector goed scoort en waar niet.Beperk je niet tot één testverslag om een oordeel te vellen. Klik HIER voor een goede startpagina betreffende testresultaten.
Ook nieuwsgroepen bevatten belangrijke informatie over detectoren. Registreer je en neem deel aan discussies over detectoren. Zo kom je heel wat te weten op korte tijd.
Sluit je aan bij een vereniging voor detectoramateurs. Die mensen staan je met raad en daad bij als het op metaaldetectors aankomt. Ze kunnen je helpen in je keuze van detector, met de werking van het apparaat en met tips & advies betreffende zoekplekjes.
Bron: http://users.skynet.be/VerborgenWereld